KULTURPRIS/-STIPENDIER

Kulturpris
Med anledning av Lions Club Åhus 40-årsjubiléum instiftade klubben våren 2002 ett kulturpris. Avsikten är att Lions Club Åhus kulturpris skall delas ut årligen i samband med något av kulturarrangemangen, som klubben anordnar. Förutom att pristagaren skall vara framstående inom sitt område, är det viktigt att han/hon skall ha verkat för att göra Åhus känt genom sina insatser.
Endast klubbmedlemmar har rätt föreslå kandidater till kulturpristagare.

Ingemar Torstensson, Åhus, tilldelas 2018 års kulturpris. Ingemar är läkaren med jazzmusiken som hobby. Tillsammans med yrkesmusiker har han i Some Band under många år glatt åhusborna med sitt pianospel och på senare år även turnerat i andra delar av Skåne och i Tyskland.
Ingemar tillägnas en konstglaspjäs från Studioglashyttan i Åhus. Konstglaset har det gemensamt med musiken att dess uttrycksformer är oändliga, endast fantasin sätter gränser
.

Tidigare kulturpristagare:
2002   Åhuskonstnären Sven Bunnel
2003   Musikdirektör Michael Dahlin
2004   Glaskonstnär HanneLore Dreutler och glasblåsare Arthur Zirnzack
2005   Silversmeden Björn Flygare
2006   Bildkonstnär Lisa Fajersson
2007   Ålafiskare Kalle Danielsson
2008   Historikern och författaren mm Kenth Olsson
2009   Arkitekt Guntram Schott
2010   Fotografen och dokumentärfilmaren Leif Olsson
Ålafiskarna mm Mats och Max Svensson
2012   Barnboksförfattaren mm Suzanne Mortensen
2013   Claes
Bergkvist, Ålakademins ordförande
2014   Ulrika Thorsson, Ann Nilsson och Helén Peterson, bibliotekarier vid Åhus bibliotek.
2015   Ålafiskaren Hans "Hånsa" Olofsson och konstnärinnan Maria Blomberg.
2016   Mats Jönsson "Mr Beachhandboll"
2017   Elna Schott initiativtagare till "Smaktorget" och föreläsningar vid "Ruinen"

Kulturstipendium
Lions Club Åhus har även beslutat att utdela ett särskilt kulturstipendium till någon ungdom/yngre person som är under utbildning och som bedöms har goda förutsättningar för att bli framgångsrik inom sitt område. Mottagaren skall vara bosatt inom eller komma från Åhusområdet. Stipendiet utdelades första gången under 2004.
Endast klubbmedlemmar har rätt föreslå kandidater till stipendiet.

Ida Andersson
, 18 år, Åhus tilldelas Lions Clubs kulturstipendium 2018.
Ida har just avslutat C 4 gymnasiets musiklinje med goda resultat. Hon sjunger i flera körer, spelar gitarr, akustisk och el. Bedömningen är att hon är ambitiös, mångsidig, pålitlig och har en framtid inom musiken.

Ida är inriktad på att ha musik som yrke och fortsätter nu på Furubodas linje för musikproduktion därefter musikutbildning på folkhögskola. Inriktningen är att bli antagen på musikhögskola. Detta ligger väl i linje med Lions inriktning att stödja ungdom med goda framtidsutsikter.

Tidigare kulturstipendiater
: